Fastighetsskötare - Mer detaljer om fastighetsskötare och fastighetstekniker
Fastighetsskötare inom Facility Management

Facility Management

Facility Management, FM, är ett begrepp som är kopplat till fastighetsskötsel och fastighetsförvaltning. De företag som arbetar med facility management erbjuder allt från enstaka tjänster till fastighetsägare till totalansvar med dedikerade fastighetsskötare som är specialiserade på VVS, dagligt underhåll, fastighetsstädning samt renovering och ombyggnation.

De seriösa företag som arbetar med facility management följer en europeisk standard för FM kallad EN 15221-1:2006. Detta innebär att fastighetsskötarna har processer som integreras i den verksamhet som på går i fastigheten så att verksamheten kan upprätthållas och utvecklas effektivitet genom de avtalade fastighetstjänsterna och fastighetsskötseln.Företag inom Facility Management

En del Facility Management-företag är bara koordinator för att driva fastighetsskötseln och använder sig av många mindre firmor och är specialiserade på olika områden. Detta kan vara enmans- eller fåmansföretag inom t.ex.:

Fastighetsskötare - Facility Management

Andra större FM-företag har alla typer av fastighetsskötsel under sitt eget tag och dirigerar manskapet till där behöver är som störst.

Vilken typ av Facility Management-företag som passar er och er fastighet bäst är inte alltid så lätt att svara på. Mycket beror på de FM-företag ni anlitar och hur bra deras kontakter med olika hantverkare är.

Många av Facility Management-företagen kan ta betydligt större ansvar än ren fastighetsskötsel utan även ansvara för uthyrning, ta in hyror, fastighetsbudget och framtagning av underhållsplaner för fastigheten.